Luonnonvärjäyksen alkeet kotikeittiössä

Biojäte värjäyksen väri kirjo

Olin niin innoissani kun huomasi, että Taitoliitto on valinnut luonnonvärjäyksen vuoden 2022 käsityö teemaksi. Kun ensimmäisen kerran itse astuin kasvivärjäyksen maailmaan 5 vuotta sitten, olin täysin myyty ensi metreiltä enkä olisi voinut kuvitella kuinka paljon sitä rakastaisin. Kävin pienen päivä kurssin ensimmäisillä Jyväskylän neule festareilla ja siitä lähtien ei ole varmaan päivää jolloin keittiön hellalla ei olisi kattilaa täynnä kaikenlaisia kasveja

Kirjoitin kaksi vuotta sitten Käsityökekkereiden Veeran blogiin yksinkertaisen ohjeen luonnon värjäyksestä biojäte materiaaleille. Nyt päätin jakaa sen omassa blogissa, jotta se innottaisi lisää ihmisiä tutustumaan luonnonvärjäyksen maailmaan.

Villaa ja puuvillaa värjäytymässä porkkanan naateilla

Oma sääntöni keittiö kaappi värjäyksessä on aina, että jos sen voi syödä älä käytä sitä värjäykseen. Monesti netissä ja varsinkin somessa näkee kuvia kauniista mustikoilla, kaaleilla, punajuurilla tms. värjätyistä langoista, jotka valitettavasti haalistuvat ennenkö ehdit saada värjäyksiä kuivaksi. Mausteet kuten kurkuma, sotkee kuidut ja antaa vahvan värin, mutta sekin on aika lyhyt iloista ja peseytyy pois hyvin äkkiä. Itseäni kirpaisee katsoa hyvien ruoka-aineiden päätyvän värjärien pataan, kun parempia väri lähteitä löytyy bio jätteestä. Hyviä värjäys aineita ensi kokeiluihin ovat sekä kelta että punasipulin kuoret, avocadojen siemenet ja kuoret sekä granaatti omenan kuoret. Tee ja kahvi sopivat värjäykseen myös mainiosti.

Punasipuli, keltasipuli, kahvi ja avocado kivien värejä

Luonnonvärjäyksen perusohje
Kasveilla kuitujen värjäämistä voisi verrata teen keittoon. Pääasiana on kasvi materiaalin hauduttaminen vedessä, jotta siitä saatava väri liukenee veteen.

Tarvikkeet

 • Kattila (emali, teräs tai alumiini)
 • Puulusikka sekoitusta varten
 • Lämpö mittari
 • Vaaka
 • Sakset ja narua
 • Värjättävää materiaalia
 • Alunaa puretukseen
 • Sihti
 • PH neutraalia pesuainetta
 • Etikkaa

Värjättävän materiaalin esi käsittely
Langat ja kankaat täytyy pestä ennen värjäystä, jotta teollisuudesta jääneet epäpuhtaudet tai villan luonnolliset rasvat eivät estä värien tarttumista. Käytä ph neutraalia pesuainetta. Kerällä olevat langat täytyy myös vyyhdittää, joten värjäys onnistuu tasaisemmin. Niihin on hyvä sitoa muutama haltija lanka estämään solmujen muodostumista.

Puretus
Ennen värjäystä kuidut täytyy purettaa. Puretus auttaa värejä kiinnittymään kuituihin ja tekee väreistä kestävämpiä. Aluna on sopiva purete villalle ja silkille. Kasvikuituihin puretteena voi käyttää esimerkiksi aluna/tanniini yhdistelmää. Tietyt kasvit omaavat oman puretteen. Näistä hyviä esimerkkejä keittössä ovat tee, kahvi ja granaatti omenan kuoret jotka ovat täynnä tanniineja eivätkä tarvitse puretusta. Raparperin lehdet ovat mainio purete oksaalihappo pitoisuutensa johdosta, mutta eivät anna itsessään väriä kuituihin.
Käytä 10 % alunaa materiaalin painosta. Lämmitä vesi kattilassa ja anna kiehua. Liuota aluna pieneen määrään vettä ja lisää kattilaan. Lisää kuidut ja pidä lämpötila noin 80 asteessa tunnin. Anna jäähtyä kattilassa. Kuidut voi värjätä heti, mutta jos puretat myöhempiä värjäys tarkoituksia varten, huuhtele kevyesti ja anna niiden kuivua

Kasveilla värjäys
1 kg tuoretta tai 100 g kuivattua kasvia / 100 g värjättävää materiaalia
Laita väri kasvit kattilaan ja lisää päälle vettä niin että kasvit peittyvät. Lämmitä astia ja anna sen kiehua kevyesti tunnin ajan. (jos käytät kovempia kasvin osia kuten kuoria tai oksia, niitä on hyvä keittää kauemmin ja liottaa etukäteen ainakin yön yli)
Siivilöi kasvit pois ja lisää kuidut kattilaan. Pidä lämpötila noin 80 asteessa, sekoittaen välillä. Ole varovainen ettei se pääse kiehumaan!
Kuidut voi jättää veteen jäähtymään. Pese ne ph neutraalilla pesuaineella ja lisää viimeiseen huuhtelu veteen loraus etikkaa.

Ylläoleva ohje on perusohje, jota sovellan itse kaikissa luonnonvärjäyksissäni. Se sopii sellaisenaan sipulin kuorilla värjäykseen. Tee ja kahvi antaa hyvän värin vähemmälläkin aine määrällä. Avocadon kivet ja kuoret tarvitsevat pitkän haudutuksen. Anna liemen jäähtyä ja keitä seuraavana päivänä uudelleen. Jatka näin muutaman päivän ajan. Lisää keitin veteen hieman ruokasoodaa; se auttaa väriä muuttumaan roosan sävyiseksi. Näillä värjäämisestä löytyy lisätietoa blogistani täältä.

Muista värjätä ilmavassa paikassa, koska luonnon värjäys on välillä haisevaa puuhaa.

Toivon että näillä ohjeille innostut lisäämään luonnon värejä maailmaan!

Advertisement

2 thoughts on “Luonnonvärjäyksen alkeet kotikeittiössä

 1. Hi Emma, would it be possible to send me this post in English? It came to me in Finnish but I received your previous posts in English and love them. Thank you, Beth

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s